Marketingtipp

Marketingtipp

Területi képviselő, személyes eladás

2011. február 16. - Lollipop Reklám

Babafotó

Névjegykártya SOS

Rendezvény fotózás

 

A személyes eladásokat elsősorban üzletkötő, területi képviselő, sales menedzser, ritkább esetben a cégvezető végzi. Ilyenkor személyesen találkozik a vevővel a céget képviselő személy, így az egyik legfontosabb a bizalom, a szimpátia kialakítása a kiváló minőségű termék mellett.

Mielőtt elmennél egy tárgyalásra…

Készüljünk fel a cégből! Mivel foglalkozik, ki a célcsoportja, mekkora a cég, tehát értékeljük a reménybeli új ügyfelünket. Ha van rá módunk, ismerjük meg a tárgyalópartnerünket is, hiszen elsősorban őt kell meggyőznünk. Nagyon hasznosak lehetnek a személyes információk is, erre ma már remek lehetőség az Iwiw és a Facebook. Természetesen a felkészülés vonatkozik a saját termékedre is. Szánj rá időt, hogy minden részletet megtudj a termékedről, nincs annál rosszabb, mint amikor tárgyalás közben hívod fel a főnököd, vagy írsz jegyzeteket, arról, hogy mit kell megkérdezned.

Egyeztess időpontot! A legjobb, ha telefonon keresed fel a céget, és kérsz, ill. ajánlasz időpontot.

Tipp: egyik nyomdába látogatásom előtt lecsekkoltam a tárgyaló partnerem, akiről kiderült, hogy görkorizik, én is. A táskába tettem a tenyérvédőm, és véletlenül a tárgyalás végén, amikor elpakoltam a jegyzeteim, papírmintáit elővettem, és máris felmerült a kérdés. Te korizol? Én persze egy sanda molyos kíséretében, kosztümben válaszoltam, hogy igen, és nagyon meglepődtem, hogy ő is.  Mivel tényleg aktívan görkorizom, nem volt gond,0 sőt kifejezetten jó móka volt együtt korizni, hiszen minden ambient reklámot megvittunk. Azóta jókora kedvezményem van ebben a nyomdában, mindez azért mert felkészültem!  


Ha már ott vagy…

Az első benyomásnak, mint a szerelmi életben itt is döntő szerepe van. Ezt nem fogod tudni megismételni! Érthetően tisztán mond ki a neved, miközben kezet nyújtasz. Az első percekben annyi a feladatod, hogy meggyőzd a tárgyalópartnered, hogy megbízható vagy és számíthat majd rád, később jöhet a szakértelem

Tipp.: ha jó emberismerő vagy, akkor már bemutatkozás után, egy-két mondat erejéig el tudsz térni a tárgytól és kicsit személyesebb hullámot is meg tudsz ütni. Ha látsz egy Dali képet a falon, nyugodtan jegyezd meg, hogy az egyik kedvenced (persze, csak ha az!!!, mert ha visszakérdez, hogy melyik a kedvenc képed, bajban leszel).
 

Kezdj el tárgyalni…

Ha már kialakult a kezdetni beszélgetés és sikerült egymásra hangolódni egymásra elkezdődhet a üzlet. Az a feladatod, hogy meggyőzd a szemben ülőt, hogy megvegye a terméket és lehetőleg sokat. Ahhoz, hogy ez az esetek nagy százalékában gördülékenyen menjen nagyon sok gyakorlásra, sok éves rutinra kell szert tenned, és nem árt ha kicsit az ereidben is eladás folyik. Légy barátságos, nyitott személyiség, légy a társa, annak akitől vásárlást remélsz. Mindemellett neked kell irányítani a beszélgetést, hiszen attól, hogy a gyerek balettversenyének minden fordulóját meghallgatod még közel sem biztos, hogy vásárolni fog tőled.  

Jönnek a kifogások…

Amikor már a pénztárca nyitásra kerül a sor, jönnek a kifogások, és erre készülj is fel. Drága, nincs rá szükségem, van már ilyen… ezeket a mondatokat, minden esetben kezeld úgy, mintha választ várna, tehát válaszolj.

Van ilyen? És az ezt is tudja, meg ezt is? Nem? És ugyanennyibe került? A szomszéd is most akar venni? Akkor miért venné a kevésbé profit? Igen? Kettőt kér? Meglepi vele a szomszéd nénit is? Adom az árut, írom a számlát!


Elköszönés...

Köszönd meg, hogy itt lehettél, biztosíts róla, hogy a későbbiekben is számíthat rád. Ha nem sikerült megkötni az üzletet akkor kérj egy újabb időpontot, vagy egy ígérd meg, hogy keresni fogod, ha meghozta a döntését.

 

Ez ilyen egyszerű lenne? NEM!!!

 

Ez a rövid szösszenet, csak épp arra hivatott, hogy lásd koránt sem egyszerű a személyes eladás, a területi képviselő élete. Ezt bizony tanulni kell, mégpedig folyamatosan.

 

Néhány könyv, amit nem szabad kihagynod:

Gerilla üzletkötés

Az üzletkötés tízparancsolata - American Business School

Rinocérosz üzletkötés

Hogyan adjunk el bármit bárkinek

Az egyperces menedzser

 

Árajánlat, rólunk

Lollipop Reklám

Web: www.lollipopreklam.hu
E-mail: info@lollipopreklam.hu
Blogosságok:
www.jolnyomjuk.blog.hu

Társoldalaink

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingtipp.blog.hu/api/trackback/id/tr212665120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása