Marketingtipp

Marketingtipp

A plakát fajtái

2011. május 18. - Lollipop Reklám

Rendezvény fotózás

Boroscímke

Szövegírás

 


A plakátot többféleképpen csoportosíthatjuk.

 

A legfőbb elv a közzététel kiragasztás helye szerinti csoportosítás:
- Külső kihelyezésre szánt plakátokat utcákon, tereken, utak mentén elhelyezett oszlopokra, táblákra ragasztják. Emiatt publicitásuk nagy. Legfőbb követelmény a mondanivaló sűrítése, és a figyelemfelkeltés.
- Belső kihelyezésre szánt plakátokat valamilyen nagyobb forgalmú, vagy bizonyos szempontból azonos célcsoporthoz tartozó emberek gyakori előfordulási helyein szokták kihelyezni. A mondanivaló bizonyos elemeinek hangsúlyozásaként kell érvényesülnie. Alkalmasak részletesebb információk közlése.
- A közlekedési plakát valójában belső plakát. Buszokon, villamosokon és a vasúti kocsikban elhelyezett tartókra ragasztják, illesztik. Speciális célcsoportok elérésére kevésbé alkalmas.

A plakát tartalma szerint lehet politikai, -társadalmi célú, gazdasági és –kulturális.

Formai nyelve kompozíciója szempontjából:
- Szöveges plakát: Elsősorban a belső és közlekedési plakátokra, valamint a politikai plakátokra jellemző. Speciális kulturális szöveges plakát a moziműsor. Vigyázni kell az olvashatóságra.
- Grafikus plakát: A kulturális plakátok között legmagasabb a grafikus plakátok aránya.
- Fotós plakát: A gazdasági témájú plakátok jelentős része készül fotós eljárással.

A plakátokat méretük szerint is csoportosíthatjuk.
- A legkisebbek a közlekedési plakátok: B/4 fekvő, B/5 álló.
- A leggyakoribb utcai plakátok mérete: A/2, A/1, A/0, A/00, B/2, B/1, B/0
A hazai nyomdák általában max. A/0 és B/0 plakátokat tudnak előállítani, így a 00-ás plakátokat két ívből, illesztéssel készülnek. Gazdasági és politikai liberalizációs folyamat segítette elő az óriásplakát meghonosodását. Nyugaton az óriásplakátok széles méretskáláját alkalmazzák. Közös jellemzőjük, hogy méretük az A/1 papírméret többszörösei és a magasságuk mindig 238 cm. A méret 8 ívenként emelkedik. Létezik 72 íves plakát is, mely 15 m hosszú. Itthon egyelőre a 24 íves plakát honosodott meg.

Plakáttervezés: itt

 

 

Még több tanács, rólunk

Lollipop Reklám

Web: www.lollipopreklam.hu
E-mail: info@lollipopreklam.hu
Blogosságok:
www.jolnyomjuk.blog.hu

Társoldalaink

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingtipp.blog.hu/api/trackback/id/tr612914027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása