Marketingtipp

Marketingtipp

A Jóban Rosszban a véradás ellen

2011. március 03. - Lollipop Reklám

A nők ösztönösen jobb marketingesek

Névjegykártya SOS

Babafotó

 

"A tévében mutatták, hogy az orvosok a véradáskor levett vérből nézik meg, hogy kit érdemes megölni az átültethető szervei miatt."

Hogy hangzik? Nem túl jól, nem igaz?

Pedig az állítás nem vicc, hanem egy elképesztő, ám egyértelműen fogalmazott üzenet egyszerűsített változata a Jóban Rosszban sorozat legutóbbi, 1359. és 1360. epizódjából.

Már csak azt szeretném tudni, hogy kinek állt az érdekében beleszőni ezt a baromságot a két utóbb sugárzott rész tartalmába, és kinek áll érdekében ugyanezen a baromságon rugózni még további hosszú heteken át.

Lehet, hogy a Magyar Vöröskereszt nem fizette be a védelmi pénzt a TV2 kasszájába, ezért bünteti őket a tévécsatorna az önkéntes véradói hálózat tevékenységének a lejáratásával?

Vagy az Ausztriába irányuló, MLM sémára épülő vérturizmus szervezőinek akar keresztbe tenni valaki azzal, hogy megrendelte a lentebb részletesebben is olvasható, és a véradástól, az itthoni véradástól is mindenképpen elrettentő szál beleszövését a szappanopera cselekményének a tartalmába?






Mi a fax az a Jóban Rosszban?


A Jóban Rosszban című kórházsorozatba oltott szappanopera 2005 óta látható a TV2 műsorán. A történet a főváros közeli Csillagkút nevű kisvárosban játszódik, a cselekmény a városban működő magánkórház, a Csillagvirág Klinika dolgozóinak, betegeinek, továbbá a város lakóinak élete köré szerveződik.

A teleregény 2008-ban került a figyelem középpontjába azzal, hogy az Interaktív Kft., amelynek neve számos más, nagy nézettségű produkcióhoz is köthető, pályázat nélkül kapott 200 milliós EU pénzből finanszírozott, vissza nem térítendő állami támogatást. Cserébe a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mindössze annyit kért, hogy a cselekményben jelenjen meg egy olyan szál is, amit követve a nézők megtudhatnak pár alapdolgot az uniós pályázatokkal kapcsolatban.

A TV2 a kérést nagyjából két évad alatt, 82 epizódon keresztül, összesen 164 műsorpercben teljesítette. Akkoriban többen kifogásolták, hogy az NFÜ feltétele korlátozta a cselekmény kiagyalóinak szerkesztői szabadságát, ám az ORTT (mai nevén NMHH - Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) ezt a kifogást nem látta megalapozottnak. Mindenki megnyugodhatott, az Interaktív Kft. pedig eltehette az epizódonként neki járó 2,4 millió forintot.


Miért volt ez baj?


A döntés értelmében ezentúl semmi akadálya nincs annak, hogy állami intézmények közpénzeket csorgassanak a számukra kedves csatornák nagy nézettségű műsoraiba, azzal, hogy a műsorszámok tartalmába szőtt, államilag megrendelt információk a közérdekű tájékoztatást szolgálják.





Mi történt a sorozat 1359. és 1360. epizódjában?


A véradásnak az épeszű emberek által nem várt kockázataival és mellékhatásaival az egyszerű népeket ijesztgető két rész cselekménye dióhéjban a következő volt:

 

- Pongrácz doktornak, aki egykor a klinika igazgató-főorvosa volt, és aki dialízisre járt, mindkét veséje leállt. Nem segíthet rajta, csak a veseátültetés. Bár hosszú ideje rajta van a várólistán, nem találtak megfelelő vesét a számára. Lánya alkalmas lenne donornak.

- A főorvos élni akar, ezért sok pénzt ajánl kollégájának, Konrádnak, a klinika vezetőjének azért, hogy kerítsen neki beültethető vesét, ha kell, illegálisan. Konrádnak kapóra jön az, hogy az aznapi véradóktól levett vérminták a kórházban vannak.

- Egy éjszaka alatt talál olyan véradót, aki a véradás során gyűjtött vérminta alapján alkalmas donornak tűnik a vesetranszplantációhoz. Megadja a véradó nevét és címét a kisváros nehézfiújának, aki némi pénz ellenében vállalja, hogy szállítja a beültethető vesét.

- A nehézfiú egy prostituált segítségével elkábítja a kiszemelt donort, majd egy szállodai szobában egy foglalkozásától eltiltott orvos kioperálja az áldozat egyik veséjét. A megrendelt vesét leszállítják a klinikára.



A további részekben pedig a nézők nagyjából erre számíthatnak:


- A nehézfiú késik a hotelszobában kioperált vesével, ezért az ex-főorvos a saját lánya veséjét kapja meg. A lopott vesét pedig visszaműtik annak eredeti tulajdonosába.







A következtetés pedig, amire mindebből az átlagos szappanopera-néző juthat:



"Nem szabad vért adni, mert a levett vér rossz szándékú orvosok kezébe juthat, akik meg tudják nézni belőle, melyik gazdag betegüknek lennének jók a véradó ember szervei.

És ha a gazdag beteg fizetni tud, akkor a véradót megöli a szervkereskedő-maffia, a szerveiből meg jó pénzt csinálnak maguknak."



Miért veszélyes az egyébként minden értelmes ember számára a vicc kategóriába sorolható cselekmény sugárzása?


Azért, mert ebben az országban, ahol egykor gyűjtést szerveztek Isaura, a rabszolganőt játszó brazil szappanoperasztár felszabadítására, majd Esmeralda, egy másik hősnő szemműtétjére, és azóta is rendszeresen azonosítják a színészeket az általuk eljátszott hősökkel, könnyen lehet, hogy egy ostoba forgatókönyvnek köszönhetően emberek tízezreinek a bizalma rendül meg egyrészt az őket gyógyító orvosokban, másrészt a Vöröskereszt által szervezett és üzemeltetett véradó hálózat tisztességes működésében.


(Képek, forrás: corbis.com.in, maria.blog.hu)

Lollipop Reklám

Tel: 30 60 50 296
Web:
www.lollipopreklam.hu
E-mail: info@lollipopreklam.hu
Blog:
www.jolnyomjuk.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingtipp.blog.hu/api/trackback/id/tr492706714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása